Bőrgyógyászati diagnosztika, ingyenesen, akár a betegek által feltöltött képek alapján! 2022-03-25

Bőrgyógyászati diagnosztika, ingyenesen, akár a betegek által feltöltött képek alapján!

https://semmelweis.hu/mediasarok/2022/03/24/mesterseges-intelligencia-segiti-a-borbetegsegek-felismereset-a-semmelweis-egyetemen/?fbclid=IwAR1Xow7Bw28ksJAzFff4qkEUL5p_BJjSblVQcDSrueraaIbQh56whvjlFa4

Semmelweis Médiasarok

Mesterséges intelligencia segíti a bőrbetegségek felismerését a Semmelweis Egyetemen

2022. március 24. csütörtök Közzétette: Csatári-Földváry Eszter

Hétszázféle bőrbetegséget képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet januártól tesztelnek a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján, és amely mától ingyenesen elérhető. Az alkalmazást kifejlesztő magyar céggel az egyetem öt évre szóló, hosszú távú kutatás-fejlesztési keretmegállapodást kötött további mesterséges intelligenciára épülő orvostechnikai szoftverek közös fejlesztése és bevezetése érdekében.

Nemcsak a bőrdaganatok különböző típusait, de például a fertőzések és autoimmun betegségek miatt kialakuló bőrelváltozásokat is felismeri az a mesterséges intelligencia alapú technológia, amelyet idén januártól kezdtek tesztelni az egyetemen – első lépésben a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán elérhető nagy mennyiségű archív fotóállományon.

Az eszköz a páciens által beküldött kép, valamint a mellékelt klinikai adatok alapján 700 féle bőrbetegséget, vagyis az ismert bőrgyógyászati problémák jelentős részét tudja azonosítani. A mesterséges intelligencia által felállított diagnózist minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagyja jóvá, ugyanakkor a szoftver priorizálja a bejövő eseteket, megadja a differenciál diagnózist, és egy egyszerűen kezelhető felületen teszi a szakember elé

– magyarázza Kovács Máté, az OGYÉI nyilvántartási számmal rendelkező AIP Derm szoftvert kifejlesztő AIP Medical Holding Zrt. társalapítója. Mint hozzáteszi, miután a szakorvos jóváhagyja a diagnózist, többféle kimenet lehetséges: az applikáción keresztül a beteg azt az információt kapja, hogy nincs teendője az elváltozás miatt, a szakvélemény mellett receptet kap elektronikusan, vagy javaslatot vény nélküli gyógyszerre, továbbá személyes konzultációra a területileg illetékes szakrendelésre irányítják. A szakterületen legmodernebbnek számító technológia segítségével gyorsan és egyszerűen lehet kiszűrni a sürgős ellátást igénylő betegeket, több bejövő pácienst lehet sokkal kevesebb erőforrással ellátni, így rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának az ideje is – emeli ki Kovács Máté.

Az alkalmazás mögött lévő, többségében az Egyesült Államokban fejlesztett adatbázis több mint 2 millió felvételt tartalmaz különböző bőrelváltozásokról, ezek közül 300 ezer kép esetében minden részletes adat (életkor, nem, az elváltozás testen való elhelyezkedése) ismert. A mesterséges intelligencia ezek alapján ismeri fel, hogy mit „lát” a beküldött képen. A céggel kötött együttműködési megállapodás keretében a világon elsőként a Semmelweis Egyetemen alkalmazzák majd ezt a rendszert.

A betegellátásban való használat mellett az eszköz az oktatásban is alkalmazható, tanulásra, vizsgáztatásra egyaránt. A technológia klinikai kutatásokra is lehetőséget ad, így például tesztelik azt is, hogy egy-egy elváltozást milyen eredményességgel ismer fel egy rezidens, egy patológus, egy szakorvos, valamint a mesterséges intelligencia.

Az új rendszerrel a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán korábban elérhető teledermatológiai szolgáltatás szintet lép és jelentősen eredményesebbé válik, hiszen az applikáció, vagyis a mesterséges intelligencia tesz javaslatot a lehetséges diagnózisra, az orvos feladata ennek igazolása, szükség esetén módosítása – mutat rá dr. Poór Adrienn, a klinika egyetemi adjunktusa, hozzátéve, hogy naponta a tervek szerint 2-3 orvos vesz majd részt ebben a folyamatban. A szolgáltatást március 24-től az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők az egész ország területéről ingyenesen vehetik igénybe a rendszerbe történő regisztrációt és a képek feltöltését követően. A szakemberek pedig ez alapján fognak a lehető leghamarabb visszajelezni a beküldött esetek számától, súlyosságától, a beküldés időpontjától és az ellátó kapacitástól függően.

Ha a diagnózis alapján a receptfelíráson túl személyes konzultációra is szükség van, a klinikához tartozó betegek időpontot kaphatnak a szakrendelésre, míg a többi érintettet a területileg illetékes ellátóhelyre irányítják.

A Semmelweis Egyetem, valamint a világ több pontján dolgozó adattudósokból álló, mesterséges intelligencia alapú orvostechnikai eszközök fejlesztésével és piacra vitelével foglalkozó technológiai szolgáltató cég, az AIP Labs közötti együttműködés túlmutat a bőrgyógyászati applikáció alkalmazásán és közös továbbfejlesztésén. A keretmegállapodás szerint a felek közös célja egy olyan kutatás-fejlesztési együttműködés kialakítása, mely elsődlegesen a mesterséges intelligenciára épülő orvostechnikai szoftverek fejlesztésére, a telemedicinás orvosi ellátásra és a mesterséges intelligenciás diagnosztika legújabb módszereinek közös kutatására és vívmányainak bevezetésére irányul. A bőrgyógyászat után a következő terület a kardiológia, ahol az orvosokat segítő, döntéstámogató eszköz fejlesztése várható.

A Semmelweis Egyetem számára minden mesterséges intelligencián alapuló projekt kiemelt jelentőségű, fontosnak tartjuk a részvételt az ilyen termékek fejlesztésében, mivel ez a jövő egyik új útja

– hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Mint elmondta: az ezen a technológián alapuló fejlesztések segítenek abban, hogy egyszerre csökkenjen a humánerőforrásigény, vagyis hatékonyabban vegyük igénybe az egészségügyi ellátószemélyzet idejét, ugyanakkor növekedjen az ellátás biztonsága. Fontos mindemellett, hogy sosem a mesterséges intelligencia dönt, hanem csak támogatja, segíti és gyorsítja az orvosi szakvélemény kialakítását. Mint kiemelte, a mesterséges intelligencia módszerével szinte minden diszciplínában létrehozhatók döntéstámogató rendszerek, az egyetem több területen jelenleg is használja ezt a gyógyításban, és szűkebb szakmájában, a szívgyógyászaton belül már eddig is számos publikáció született a témában. A mostani együttműködés keretében a jövőben olyan kardiológiai döntéstámogatási eszköz jöhet például létre, ami gyorsabbá, biztonságosabbá, hatékonyabbá teszi a betegek ellátását. A mesterséges intelligencia támogatásával – az ebbe táplált, nagy mennyiségű, strukturált, és tapasztalt orvosok által validált adat segítségével – egy fiatalabb orvos is hasonló hatékonysággal tud döntéseket hozni, mint egy harminc éves tapasztalattal rendelkező kolléga, aki már több százezer esetet látott. 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Induljunk az ügyeletre? – Vagy mégsem? 2022-03-23

Tisztelt Szülők! Kedves Páciensek!

 

Az előző hetekben „megugrott” az influenzaszerű megbetegedések száma: a múlt heti, a 4 napos ünnep utáni 3 munkanapban 353 ellátást végeztünk, vagyis a körzet kb.harmada fordult hozzánk. Az első influenzás megbetegedést 2022.02.21-én diagnosztizáltuk az influenza megfigyelő tesztjeinkkel. A járvány csökkenése ehhez képest kb. 6-8 hét múlva várható csak. Idén a „szokásoshoz képest” kb. 1 hónappal később jelent meg az influenza, mint szokott és sajnos idén jóval több az influenza(-szerű) megbetegedés, mint tavaly ilyenkor. Tavaly jóval többen kérték az oltást és tavaly ilyenkor szigorúbbak voltak a járványügyi szabályok is…A mostani influenza szezonban nem ritka az extrém magas 40-41C-os láz sem és viszonylag sokáig (akár 4-5 napig is) magas lázuk van a betegeknek. Szerencsére szövődményt ezidáig még nem észleltünk!

Az influenza járvány alakulását az alábbi linken Önök is megfigyelhetik: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/influ_figyelosz_22/influ_2022_10.html

Fontos, hogy a lázcsillapításban is kellőképpen „otthon” legyünk. Ezért is érdemes elolvasni a következő írást: Induljunk az ügyeletre? – Vagy mégsem?

„Kedves Családok!

Az elmúlt 2 hétben nagyon megnőtt az influenza- és influenzaszerű betegségtünetekkel - elhúzódó láz, köhögés - jelentkező gyermekek száma.

Tapasztalatom szerint nagyon sok a felesleges aggódás, ügyeletre járás, és sajnos a felesleges - főleg antibiotikus és szteroid - kezelés is. Ezért egy kis "minisorozatot" indítok, amivel szeretném Önöket segíteni abban, hogy gyermekük állapotát és annak változását felesleges aggódás nélkül tudják megítélni. Több rövid bejegyzés során próbálom leírni a "klasszikus" problémákat.

 1. AGGODALOM: lázcsillapító mellett sem ment le a láza!!! gyakori oka a szülői kétségbeesésnek. Az alapvető probléma, hogy ennek a gyógyszercsoportnak az elnevezése rossz (!), mivel tévesen azt sugallja, hogy beadását követően normalizálódnia kell a testhőmérsékletnek (nem is beszélve a reklámok helikopteres fickóiról és szuperanyuiról).

Az azonban, hogy egy magas láz a gyógyszer hatására a normálisra tartományba csökkenjen, ritkán következik be. Legtöbbször azt látjuk, hogy csökken 1-1.5 C-ot, de enyhe láz vagy hőemelkedés megmarad. Ez normális, hiszen a gyermek a fertőzésből nem gyógyul meg egyetlen adag szirupra vagy tablettára.

Ezeknek a gyógyszereknek viszont nem csupán a láz csillapítása a feladata, hanem az is, hogy a lázhoz társuló rossz általános tüneteket, fejfájást, izomfájdalmat, nyűgösséget javítva képessé tegyék a gyermeket a pihenésre, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására és energiát spóroljanak a szervezetünknek a betegség elleni harchoz.

Tehát, amennyiben a lázcsillapító beadását követően 1/2-1 órával a gyermekünk pihen, alszik, folyadékot kezd inni, felélénkül, akkor az elhúzódó láz ellenére sem kell, hogy kétségbe essenek.

Összegezve:

A lázcsillapító általában nem szűnteti meg a lázat, csak valamelyest csillapítja. Ez normális jelenség.

A lázcsillapítóknak egyéb, jótékony hatásai is vannak: fájdalomcsillapítóként, közérzet javítóként, gyulladáscsökkentőként is működnek.

Helyes használatukról korábbi posztjainkban olvashatnak.”

Forrás: https://www.facebook.com/Induljunk-az-ügyeletre-Vagy-mégsem-105502715279694/

EGYÉB, JÓL HASZNÁLHATÓ KÖNYVEK, OLDALAK:

„Mit tegyek, ha beteg a gyermekem” című könyv a következő linkről ingyenesen letölthető: http://semmelweis.hu/hirek/files/2020/04/Gyermekkori_betegsegek_e-book.pdf?fbclid=IwAR2X-72wxTW4j_Cvs44BHKxMLL_u59wdnIaE5Up_KEgglJvZe0xvOSI6-WM

Karolina Kórház Mosonmagyaróvár: betegtájékoztatók: https://www.facebook.com/karolina.gyermekrendeles.7/posts/219448836351810

Lázbarát applikáció: https://lazbarat.hu/

Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok szülői fóruma: https://www.facebook.com/BiztosKezekAlapellatoGyermekorvosokTarsasaga

A leletetek feldolgozását csak munkaidőben tudjuk vállalni. Az ügyeleti időben beérkező leletek feldolgozását, az igazolások megírását, csak a következő munkanapon, a napi betegellátást követően tudjuk teljesíteni. 2021-11-21

Tisztelt Szülők! Kedves Páciensek!

 

A leletetek feldolgozását a továbbiakban csak munkaidőben tudjuk vállalni. Emiatt a hétvégén vagy más ügyeleti időben beérkező leletek feldolgozását, az ehhez kapcsolódó igazolások megírását , csak a következő munkanapon, a napi betegellátást követően tudjuk elvégezni.

Teljes mértékben megértjük, ha minél hamarabb tudni szeretnének az eredményekről, főleg a covid tesztek eredményéről… Ehhez adunk az alábbiakban segítséget. A szülők gyermekeik, nagyobb gyermekek pedig a saját leletüket rögtön megnézhetik, letölthetik, ha rendelkeznek megfelelő ügyfélkapus elérhetőséggel. Az ehhez szükséges lépéseket mutatjuk be az alábbi tájékoztatóban.

TÁJÉKOZTATÓ Egészségügyi leletek megtekintéséhez

Látogasson el a www.eeszt.gov.hu oldalra, ahol ügyfélkapus bejelentkezést követően és a TAJ-száma megadásával bármikor megtekintheti az Önnel kapcsolatos EESZT-be kerülő egészségügyi információkat.

Amennyiben nem rendelkezik ügyfélkapuval, azt a következő módokon hozhatja létre:

 1. Személyesen bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten
 2. Elektronikus úton, amennyiben rendelkezik 2016. január 1-jét követően kiállított érvényes személyazonosító igazolvánnyal a eeszt.gov.hu  oldalon, az EESZT rendszer lakosság számára megnyitott portálján ügyfélkapus bejelentkezést követően https://www.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes minden Önnel kapcsolatos egészségügyi adat megtalálható, melyeket a Térhez csatlakozott intézmények 2017. november 1-jét követően feltöltöttek.  
 3. Önrendelkezés – szabályozás az adatok védelmében
  1. Beállíthatja, hogy milyen EESZT esemény kapcsán kér értesítést a rendszertől
  2. Folyamatosan követheti, ki kért hozzáférést az Ön adataihoz
  3. Lehetőséget ad Önnek, hogy az EESZT által kezelt egészségügyi adataihoz történő hozzáférést szabályozza.
  4. Az egészségügyi adatokkal kapcsolatos digitális önrendelkezés az állampolgároknak joga és felelőssége. A személyes adatok védelme érdekében a rendszer lehetőséget biztosít minden állampolgárnak, hogy a jövőben az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT-be) bekerülő adatainak hozzáférését szabályozza. A digitális önrendelkezés lehetőségét az egészségügyi és hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 2015. évi CCXXIV. törvényben módosított rendelkezések teszik lehetővé. Az ellátásunkat végző orvosok számára megjelenített adataink függnek az önrendelkezésünk során tett beállításainktól, engedélyeinktől, illetve korlátozásainktól. Az önrendelkezés során tehát járjunk el körültekintően és felelősen. Fontos, hogy a beállításokat úgy tegyék meg, háziorvosunk is lássa a leleteket!
 4. Eseménykatalógus – az orvosi látogatások listája

Ellátásai között az Eseménykatalógusában minden olyan esemény megjelenik (pl. labor leletek, ambuláns lapok), amikor Ön egészségügyi ellátást vett igénybe járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményekben vagy a háziorvosi szolgálatoknál. Az adatokat ezek az intézmények töltik fel, melynek segítségével Ön és kezelőorvosa is pontosan tudja, akár évek múltával is, mikor, hol, milyen vizsgálaton vett részt, és ki volt akkor a kezelőorvosa.

 1. E-Kórtörténet – a digitális betegdokumentumok tárháza

Ellátásai között az e-Kórtörténet menüpont alatt találja azokat a digitális betegdokumentumait, melyek az EESZT-hez történő csatlakozást követően készültek Önről az intézményekben. Az egészségügyi ellátásai során keletkezett leletei, ambuláns lapjai, zárójelentései itt megtekinthetők és bármikor letölthetők. Háziorvosi megjelenés esetében nem születik ilyen dokumentum, kivétel, ha az Ön által papíralapon leadott, a Térben még nem rögzített dokumentumot ment el a háziorvos a saját medikai rendszerében és ezek adattartalmát feltölti az EESZT-be is

 1. E-beutaló – iránytű a további orvosi vizsgálatokhoz

Amennyiben Önnek e-beutalót írt fel orvosa, ebben a menüpontban tudja megtekinteni, hogy pontosan hova kell elfáradnia a szakorvosi vizsgálatra.

 1. Receptek – a patikai „bevásárlólista”

Itt tudja lekérdezni az Ön számára felírt elektronikus recepteket. Külön lapon jelennek meg a már kiváltott és a még kiváltásra váró vények az Ön által megadott időszakra vonatkozóan. Az e-receptek részletes tartalma megtekinthető itt, a hagyományos úton felírt vények azonban csak a kiváltott receptek között jelennek meg, mert azokat a patika viszi fel a rendszerbe a kiváltás során.

Forrás: https://e-egeszsegugy.gov.hu/lakossagi-portal

 

Javaslom, hogy ebben a járványos időszakban mindenképpen éljenek a fenti lehetőséggel, mert sokkal hamarabb jutnak hozzá a leletekhez. Így az E-receptek is le tudják ellenőrizni, mielőtt a patikába indulnak, hiszen van, amikor nem töltődik fel az E-térbe a megírt recept…Így felesleges bosszúságtól kímélhetik meg magukat.

 

      

 

MocorGo 2021-10-09

 
Mit tegyünk, ha bizonytalanok vagyunk gyermekünk mozgásfejlődésében? Hogyan segítsük szülőként a pszichomotoros fejlődést játékosan? Milyen mesékkel, feladatokkal motiválhatunk? Mindez kiderül a Bethesda Gyermekkórház újabb hiánypótló kiadványából. A koronavírus-járvány őszi-téli hullámában újra a négy fal közé kényszerült gyerekekre és szüleikre is gondolva megelőző jellegű, a 0-12 évesek mozgásfejlődéséről és fejlesztésről szóló átfogó kézikönyv született, MocorGO címmel. A kötetben videós melléklet segít a feladatok kivitelezésében.

A könyv szerzői a Bethesda szakemberei: Németh Zsófia mozgásfejlesztő terapeuta, Sipos Zsanett gyógytornász, és Szegleti Gabriella neuropszichológus.

A könyv második kiadása már kapható a könyvesboltokban, online könyváruházakban!